Stichting Culturele Pleinmarkt

Festival Amateurkunst

De Culturele Pleinmarkt (CPM) organiseert ieder jaar in het tweede weekend van juni  het ‘Festival Amateurkunst Apeldoorn’. Het Festival is samengesteld uit drie onderdelen: een kunstmarkt, podia-optredens  en innovatieve activiteiten onder de titel ‘cultuur in beweging’.

Op de markt tonen ongeveer 100 kunstenaars hun talent en op vijf podia beleven meer dan 50 Apeldoornse solisten en groepen hun moment van ‘fame’. In het onderdeel  cultuur in beweging ontdekken kunstenaars elkaars onvermoede kanten,  ontmoeten kunstenaars instellingen en bedrijven en kunnen jongeren hun talenten tonen.

Koppeling van deelnemers en bezoekers

Jaarlijks komen vele duizenden Apeldoorners op dit evenement af. De Culturele Pleinmarkt laat bezoekers kunst en cultuur beleven, brengt hen in contact met het culturele veld en stimuleert ze om zelf actief te worden..

Ons motto: Kom dat zien, moet je horen, dat wil je óók doen!

De Culturele Pleinmarkt is daarmee de gezelligste en grootste culturele ontmoeting van en voor Apeldoorners, waar je meemaakt wat er op cultureel gebied in Apeldoorn voor jong en oud te beleven is, waar kunstenaars, podiumgroepen, culturele instellingen en verenigingen zichzelf presenteren en nieuwe deelnemers kunnen werven.

Plaats voor alle solisten en culturele groepen

De Culturele Pleinmarkt werkt nauw samen met  Orpheus, Gigant en Stichting Particuliere Muziekdocenten (SPMA) om de amateurkunst in Apeldoorn nog breder onder de aandacht te brengen en nog meer mensen daar enthousiast voor te krijgen. Samen sluiten we het cultureel seizoen op een feestelijke manier af. En ieder jaar schakelen we Coda en professionele kunstenaars in voor het geven van workshops of presentaties.

Markt

Kom dat zien…

Op zaterdag is er de beeldende kunstmarkt, die ruimte biedt aan een grote diversiteit van kunstenaars en culturele instellingen. Over het hele terrein verspreid staan ongeveer 100 kunstenaars van allerlei pluimage. Zij laten een kleurrijk en divers palet zien op het gebied van schilderen, tekenen, sieraden en keramiek maken etc. Aan de kunstenaars wordt gevraagd om, als het enigszins mogelijk is, actief aan het werk te zijn in de kraam, waardoor het voor bezoekers nog levendiger wordt.

Podia

Moet je horen…

Op vrijdagavond en zaterdag zijn er maar liefst 5 podia waar meer dan 50 Apeldoornse gezelschappen en artiesten optreden. Zij laten zien dat zingen en dansen plezier geeft. Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden en kan mensen overhalen om zelf ook actief te worden. Een aantal van deze organisaties en groepen heeft ook een kraam en daar kan het publiek informatie opvragen en lid worden. Ook aan andere culturele instellingen bieden wij de gelegenheid zich op de markt te presenteren. Zij kunnen zichzelf laten zien en deelnemers werven voor het nieuwe seizoen of hun activiteiten voor het voetlicht van een groot publiek brengen.  Op vrijdag  kan men genieten van een spetterend Maestro Apeldoorn. Bekende Apeldoorners laten  zien of ze een orkest onder controle hebben. Wie doet dat het beste?

Cultuur in beweging
Dat wil je ook doen!…

In dit nieuwe onderdeel  ontdekken kunstenaars elkaars onvermoede kanten,  ontmoeten kunstenaars instellingen en bedrijven en  kunnen jongeren hun talenten tonen

Crossovers

Paaldanseres met rapper,  lieflijke violen met rockgitaren, dichters met een koor. Zomaar een paar voorbeelden hoe verschillende kunstuitingen  elkaar kunnen vinden in een innovatieve aanpak. We dagen het culturele veld uit om hun grenzen te verleggen en mooie dingen te laten zien..…

Cultuurbeurs

Podiumgroepen willen ook in de loop van het jaar graag vaker optreden. Wij helpen ze om nieuwe podia te vinden en nodigen instellingen, scholen en bedrijven uit om hun wensen kenbaar te maken.

Op een culturele beursvloer kunnen ze  afspraken met elkaar maken voor het komende jaar.

Talentontwikkeling jongeren

In samenwerking met partners van het platform amateurkunst  geven we jong talent de kans om  op het podium  aan de wereld te laten zien wat het te bieden heeft en helpen we hen verder op weg.

https://www.culturelepleinmarkt.nl/

Kom in contact